tirsdag den 30. august 2011

Måling med 50.000 læsere: Helle taber stort

Ekstrabladet har gennemført en storstilet netafstemning om hvem læserne foretrækker som landets nye statsminister. Og hvor de traditionelle meningsmålinger normalt baserer sig på ca. 1000 udvalgte danskere, har Ekstrabladet formået at indsamle hele 50.000 stemmer.

Med så mange indsamlede stemmer må den statistiske nøjagtighed vel være helt i top? Ja, hvis der var tale om 50.000 tilfældigt udvalgte danskere, ville nøjagtigheden være helt nede omkring plus/minus 0.5 procentpoint, hvilket er en del bedre end ved de traditionelle meningsmålinger.

Men desværre er det jo ikke tilfældigt udvalgte danskere der stemmer på Ekstrabladets hjemmeside. For det første læser alle danskere ikke denne netavis, for det andet er det en bestemt type læsere der gider klikke på afstemninger, og for det tredje er der sikkert nogle ihærdige Thorning- og Løkke-fans der snyder og stemmer mere end en gang.

Ekstrabladet slutter artiklen med spørgsmålet
Men tror du overhovedet på meningsmålinger - eller netaftemninger?
Hvortil jeg kun kan svare, "Ja" til det første, og "Nej" til det sidste. Godt designede meningsmålinger kan give et meget præcist øjebliksbillede af holdningen i befolkningen, hvorimod netafstemninger stort set er ubrugelige.

Det kan rent faktisk godt lade sig gøre at lave netafstemninger med større validitet end den Ekstrabladet har lavet, men det er ikke nogen let opgave. De skal nemlig korrigeres for de tre fejlkilder jeg har nævnt ovenfor, foruden alle de øvrige fejlkilder der sikkert dukker op når man tænker lidt dybere over problematikken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar