mandag den 29. august 2011

Hvilket parti er du enig med?

JP har lavet et valgkompas som kan måle hvilket parti du er mest enig med. Udfra 25 politiske spørgsmål, hvor man både skal svare på en skala fra "helt uenig" til "helt enig" og angive vigtigheden af spørgsmålet.

Denne slags test-dig-selv skemaer, som jeg også husker fra min barndoms Anders And blade, har dog ikke nødvendigvis nogen særlig statistisk validitet. Der er nemlig to problemer med den slags: For det første kan valget af spørgsmål give bias, og for det andet er resultatet kun nøjagtigt hvis svarene falder tilpas tæt på et af partierne. Lad mig uddybe:

JP beskriver ikke nærmere hvordan testen er designet, men oplyser blot følgende.
Jyllands-Posten har sendt de 25 udsagn til samtlige partier, der stiller op til folketingsvalget 2011. Dine svar sammenholdes med partiernes.
Det er dog på ingen måde ensbetydende med at testen finder det parti du er mest enig med. Det kommer helt an på hvordan spørgsmålene er udvalgt. Populært sagt: hvis man vælger 25 spørgsmål indenfor socialpolitikken, vil flertallet af danskerne nok hælde til den "røde" side, men hvis spørgsmålene vælges indenfor det økonomiske område, vil flertallet nok hælde til den "blå" side. Jeg er ikke sikker på at det forholder sig præcis sådan med socialpolitik og økonomi, men valget af hvilke spørgsmål der skal tages med giver helt sikkert en skævvridning. Det er med andre ord en meget svær statistisk udfordring at designe et retvisende test-dig-selv spørgeskema.

Det andet problem er, at det kun giver mening at erklære sig enig med et parti, hvis man reelt ligger tæt på dette partis holdninger. Det er ikke nok at finde det parti som er tættest, uden at kvantificere præcis hvor tæt. Testen giver ganske vist en procentsats, men hvis ens holdninger reelt ligger uden for de eksisterende partier, så burde testen ikke blot spytte et partinavn ud. For eksempel, hvis man ikke aner noget som helst om politik og synes intet er vigtigt, og man dermed svarer "hverken enig eller uenig" til det hele og markerer alle spørgsmål "ikke vigtigt", så får man følgende resultat:
Du har meget til fælles med Liberal Alliance (61%)
Det kan godt være at det siger noget om Liberal Alliance's holdninger, jeg ved det ikke, men et mere korrekt svar ville nok have været: "Tag dig sammen, og vend tilbage når du har sat dig lidt ind i tingene."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar