tirsdag den 16. august 2011

Dagens første cigaret skader mest

Rygning er skadeligt - det ved vi - men nu har man også fundet ud af at den første morgen-smøg er den mest skadelige:
Ifølge undersøgelserne blev risikoen for at få lungekræft øget med 80 pct. blandt de rygere, der tændte den første cigaret inden for 30 minutter efter, at de var stået op.
Aha - man skal alstå lige vente en halv time før man begynder at pulse løs. Men, nej - det er selvfølgelig en gang vrøvl, og her er tale om en klassisk statistisk fejlslutning. Som de siger på amerikansk: "correlation ain't causation", eller på godt kancelli-dansk: At to variable er indbyrdes korrelerede betyder ikke at der er en direkte årsagssammenhæng. Lidt længere nede i artiklen får vi da også den rigtige forklaring:
Rygere, der tager en cigaret lige efter, de er vågnet, er ofte rygere, der (...) typisk ryger mere end andre rygere, og (...) inhalerer dybere.
Det er altså ikke vores luftveje der på magisk vis er mere modtagelige for kræftfremkaldende stoffer i en halv time efter vi vågner.

Udover at være forkert er overskriften i øvrigt også ufrivilligt morsom på en anden måde. Undersøgelsen viser at de som tager dagens første cigaret inden for en halv time har større kræft-risiko end de der venter. Men når de tålmodige rygere efter en halv times venten endelig får tændt cigaretten bliver det jo også for dem "dagens første", som jo efter sigende skulle være den mest skadelige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar