mandag den 15. august 2011

Halvdelen af andelsboligerne sælges på under 75 dage

Under den overskrift bringer Politiken historien om at andelsboliger sælger hurtigere end ejerlejligheder. De skriver
Andelsboligers liggetider er kortere end ejerlejligheders. (...) Liggetiderne på andelsboliger solgt via ejendomsmæglere er en del lavere end de tilsvarende på ejerlejligheder (...) I dag sælges en andelsbolig i gennemsnit 28 dage hurtigere end en ejerlejlighed.
Graf over liggetider for andelsboliger og ejerlejligheder.
Som dokumentation viser de en graf over de gennemsnitlige liggetider for de to boligtyper, sakset fra ejendomsmæglernes fælles hjemmeside.

Men der er et problem med grafen: Den er vildledende. Ved første øjekast viser den en meget stor forskel på de to kurver, men når ser nærmere på den lodrette akse, vil man opdage at den ikke starter i nul, men derimod ved 170 dage. Politikens journalister gør da også i billedteksten opmærksom på at grafen er svær at læse:
Den øverste graf er ejerlejligheder, den nederste andelslejligheder. Læg mærke til, at antal dage starter højt, så forskellen ser større ud end i virkeligheden. I dag er der 28 dages længere liggetid på en ejerlejlighed end på en andelslejlighed. Kilde: Boligsiden.dk
Bedre graf over liggetider for andelsboliger og ejerlejligheder.
Ja - det er da en lille hjælp at billedteksten fortæller at grafen er misvisende. Men ville det ikke have været lidt smartere at lave en bedre graf? Det er ikke svært, da tallene er frit tilgængelige på boligsiden. Den forbedrede graf viser at de to boligtyper begge har en gennemsnitlig liggetid omkring 200 dage. Liggetiden er rigtig nok lidt lavere for andelsboliger, men det ser ikke nær så dramatisk ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar