onsdag den 24. august 2011

108.000 flere fattige danskere

En analyse fra Arbejderbevægelsens erhvervsråd viser at antallet af "fattige" i Danmark siden 2002 er steget med 108.000 personer. Men hvad vil det sige at være fattig? Når man vil sætte et konkret tal på antallet af fattige, må man også have en konkret matematisk definition af fattigdom.

OECD definerer fattigdom relativt til en gennemsnitsborger. Denne definition af fattigdom er altså ikke målt efter om man har råd til en vis mængde mad, en bolig af en vis standard osv.

Fattigdom defineres som at tjene mindre end halvdelen af median-indkomsten.

Ekstrabladet skriver at
Gruppen af fattige - de, der tjener mindre end halvdelen af gennemsnittet - er steget med 108.000 personer siden 2002.
men det er ikke korrekt. Det er ikke halvdelen af gennemsnittet, men halvdelen af medianen, der definerer fattigdomsgrænsen. Og hvad er forskellen så? Jo, gennemsnittet svarer simpelthen til at lægge alle danskeres indkomst sammen og dividere med antallet af danskere. Hvis nogen bliver rigere, så stiger gennemsnittet og hvis nogen bliver fattigere så falder gennemsnittet.

Medianen svarer til at vi stiller alle danskere op på en lang række sorteret efter deres indkomst. Medianen er indkomsten for den person der står i midten af rækken. Hvis nogle af de rige bliver rigere eller nogen af de fattige bliver fattigere, så ændrer medianen sig ikke. Kun hvis indkomsten samlet set stiger eller falder, så ændres medianen. Fattigdomsmålet skal altså ses relativt til hvor rigt samfundet generelt er.

Analysen viser med andre ord ikke at der er blevet 108.000 flere fattige, i den forstand vi normalt bruger det ord, men i den særlige betydning som er beskrevet ovenfor. Derimod viser analysen klart at der er sket en øget polarisering mellem høj- og lavindkomstgrupperne og dermed større ulighed i samfundet. Det kan man så synes godt eller skidt om alt efter politisk ståsted.

1 kommentar: