mandag den 1. august 2011

Se hvor udbredt dit efternavn er

Udbredelsen af efternavnet "Schmidt"
Jyllandsposten har lavet et interaktivt danmarkskort, hvor du kan se hvordan efternavne er fordelt imellem landets postdistrikter. Mit navn, Schmidt, er for eksempel mest udbredt i Sønderjylland, hvilket ikke kommer som nogen overraskelse.

Statistisk set er det ofte forbundet med problemer at vise data på et kort på denne måde, fordi nogle distrikter er små og andre er meget store. Hvis man viser de rå indbyggertal, vil det sætte fokus på de store distrikter, da der her bor flest mennesker.

Alternativt kan man som JP vise relative indbyggertal, eksempelvis som antal personer pr. 1000. Det løser dog ikke problemet, idet det har en tendens til at sætte fokus på de små distrikter. Årsagen er, at små distrikter har større statistisk udsving på grund af det lille datagrundlag. Generelt kan man sige at jo større datagrundlag des større statistisk nøjagtighed. Og med større statistisk udsving, er der også flere små distrikter der, rent tilfældigt, har et relativt stort antal borgere med et bestemt efternavn, og som derfor bliver fremhævet på kortet.

Udbredelsen af efternavnet "Smith"
Lad os eksempelvis se på mine alternativt stavende navnebrødre, nemlig efternavnet Smith. Fremhævet med rødt er en række forskellige småkommuner hvor der tilsyneladende er en særligt høj Smith-koncentration.

Postdistrikter med relativt flest indbyggere med dette navn
Balle: 6,61 pr. 1000
Errindlev: 5,71 pr. 1000
Marslev: 5,68 pr. 1000
Bevtoft: 3,47 pr. 1000
Knebel: 3,35 pr. 1000

På kortet ser det ikke ud til at der er specielt mange Smith'er i hovedstadsområdet. Men ser man på de rå tal, er billedet det modsatte. Top-fem listen over distrikter domineres af store Østsjællandske distrikter.
Postdistrikter med flest indbyggere med dette navn
København S: 50
Frederiksberg: 43
Roskilde: 41
Hillerød: 31
København N: 28
Man skal altid være forsigtig når man sammenligner grupper af forskellig størrelse. Alle ved at man aldrig må sammenligne æbler og pærer, men man skal også passe på med at sammenligne Københavner-æbler og Balle-æbler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar