tirsdag den 27. september 2011

Vælgervandring. Hvem vandt valget for rød blok?

Berlingske bringer interessante tal for vælgervandringen ved det nyligt overståede folketingsvalg, og der er to interessante og tydelige bevægelser som går på tværs af blokkene.
Nettotilgang til Radikale Venstre fra andre partier
For det første har de radikale taget stemmer fra stort set alle andre partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten, og dermed kan de Radikale tage størstedelen af æren for at valgsejren gik til rød blok.
 
Nettotilgang til Socialdemokraterne fra andre partier
Derudover har Socialdemokraterne også trukket mange stemmer på tværs af blokkene fra især Dansk Folkeparti og til dels fra mandlige Venstre-vælgere, men har samtidig mistet en del kvindlige vælgere til Venstre.
 
Enhedslisten og Liberal Alliance er af flere blevet udnævnt som valgets to store sejrherrer. Men Enhedslistens succes skyldes udelukkende en vælgervandring indenfor den røde blok fra SF og Socialdemokraterne, og Liberal Alliance tog kun stemmer fra V og K, men mistede stemmer til de radikale.
 
Valget blev med andre ord vundet af Radikale Venstre og Socialdemokraterne (i den rækkefølge) hvis man ser på hvem der formåede at trække stemmer hen over midten.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar