tirsdag den 13. september 2011

Løkke: Ligheden er steget i Danmark


Uligheden i Danmark ifølge Eurostat.

Uligheden i Danmark ifølge Økonomi- og Erhvervsministeriets Factbook 2011.
Uligheden i Danmark ifølge AE-rådets analyse i 2010.

Ifølge Lars Løkkes lille gule seddel er uligheden faldet i Danmark inden for den seneste periode.

Ifølge AE-rådet er uligheden steget.

Og hvem skal man så tro på? Jo, de har på en måde ret begge to. De seneste tal fra Økonomi- og Erhvervsministeriet viser at uligheden er steget op gennem de sidste årti, med undtagelse af 2007-2008 hvor uligheden faldt en smule igen. AE-rådets analyse viser det samme, men kurven stopper i 2007, så den har altså ikke det lille knæk nedad med.

Så Statsministeren har vel ret når han siger, at de seneste tal viser at uligheden er faldet i Danmark? Tja - kurven har da et lille knæk nedad i det seneste opgjorte år. Men for det første er det lille knæk nedad ikke nok til at vi med sikkerhed kan sige at der er en tale om en nedadgående tendens. Der er betydelig usikkerhed forbundet med den type opgørelser, og det eneste der med sikkerhed kan konkluderes er at uligheden er steget markant fra omkring 1997 og frem til nu.

Desuden viser tal fra Eurostat (som opgør uligheden en smule anderledes) ikke det lille knæk på kurven.

UPDATE: Jyllandspostens fakta-checkere mener Løkke har styr på uligheden. Jeg mener det er vildledende at fokusere på et lille knæk nedad, når den samlede tendens gennem det seneste årti er en kraftig stigning. Jeg mener konklusionen må være at vi har en stor lighed i samfundet, men en tendens til stigende ulighed. Så kan man mene det er godt eller skidt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar