onsdag den 7. september 2011

Ekspert: Cykelhjelmen giver falsk tryghed

I dag kan man i Politiken igen læse at cykelhjelmen ikke er så sikker som vi går og tror. Tidligere direktør i Dansk Cyklistforbund, Thomas Krag, har to argumenter for hvorfor cykelhjelmen giver en falsk tryghed.

For det første cykler folk mindre hvis de tror det er farligt, hvilket påvirker befolkningens sundhedstilstand negativt.
Den stærke fokusering på hjelmens gode effekt får nemlig en del danskere til at afholde sig fra at cykle, da de på baggrund af budskabet opfatter det som risikabelt. 
 For det andet kører cyklisterne mere risikovilligt hvis det føler en (falsk) tryghed.
Samtidig vil en del cyklister tro, at den hellige grav er velforvaret, hvis de tager cykelhjelm på. Og derfor kører de ræs og udsætter sig selv for risici, der er større end dem, som cykelhjelmen afbøder.
Det første argument er tvivsomt underbygget. Det andet argument er der mere substans i. Men det kan altså godt vises, at cykelhjelme betydeligt nedsætter risikoen for hovedskader, hvilket Thomas Krag også nævner.
»Hjelmen har en vis effekt, selv om den kan være omdiskuteret. Den kan afbøde visse typer af fald og ulykker. Men effekten er ikke større end, at der er alt muligt andet, som kan gå galt. Det vigtigste er, hvordan man kører«, siger Thomas Krag.
Og derfor skal budskabet bestemt ikke være, at det kan være lige meget om man benytter hjelmen eller ej, for det er det ikke. Alt andet lige, er det betydeligt mere sikkert at køre med hjelm end uden.

Men det er ikke ensbetydende med at offentlige kroner er godt givet ud på negativt ladede husk-cykelhjelmen kampagner. Som daglig cyklist i København er det min erfaring at der opstår massevis af potentielt farlige situationer fordi mange ikke viser hensyn, ikke er tilstrækkeligt opmærksomme, eller "holder på deres ret."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar