mandag den 12. september 2011

Venstre: Rød plan koster hver familie 27.500 kr.

Venstre er ude i det gode ærinde at oplyse befolkningen om hvad der reelt vil ske, hvis de røde kommer til magten. Beregninger fra Finansministeriet viser at Helle Thornings budgetunderskud svarer til en
ekstraregning for hver voksen dansker på ca. 13.800 kr. – eller omkring 27.500 kr. årligt for en familie med to voksne.
Men hvad er det så for avancerede beregninger der ligger bag dette tal? Jo, man har sjusset sig frem til at den røde plan giver et underskud på 39 mia. kr (et tal som ganske vist ikke holder ifølge sagkundskaben) og så har man divideret med antallet af voksne danskere. Og til sidst, for en god ordens skyld, ganget med to så tallet bliver "per familie."


Og hvad er der så i vejen med den procedure? Jeg går altid ind for at præsentere tal i deres naturlige enhed, og kr. per familie er ikke den naturlige enhed for et statsunderskud. Når vi taler om det offentlige Danmarks over- eller underskud, er vi af gode grunde vant til at tale om de samlede beløb, og derfor bør man holde sig til den måleenhed. 39 mia. er det "rigtige" tal at diskutere, hvad enten det så er rigtigt eller forkert at den røde plan giver dette underskud.


Det tal kan ikke blot regnes om til en tilsvarende øget skattebetaling per person. Det giver ganske simplet ikke mening, da det ikke (nødvendigvis) er sådan det skal financieres. Der er tale om et falsk tal, som Venstre så i øvrigt har ganget med to (så det bliver per familie) for at få det til at se større ud.

Til sidst smykker man sig så også med lidt lånte fjer:
Antallet af voksne danskere er baseret på Danmarks Statistiks folketal pr. 1. januar 2011.
Aha - antallet af familier er der altså helt statistisk styr på. Så gør det måske ikke så meget at beløbet 39 mia. er helt hen i skoven.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar