torsdag den 26. januar 2012

Faktatjek af Jyllandspostens faktatjek

Interessen for at faktatjekke politikere og andre debattører i medierne er stigende. Danmarks radio, Jyllandsposten, Berlingske og Politiken og mange flere er med på vognen, og også denne blog (Talmagi) kan henregnes til kategorien.

Her bringer vi nu (for første gang i danmarkshistorien så vidt jeg ved) et faktatjek-faktatjek. Vi tager et kig på et af de udsagn, som Jyllandsposten har faktatjekket og vurderet til at være sandt:

Alex Ahrendtsen:
»Tre af fire lærere er ventreorienterede. Det viser alle undersøgelser, og derfor vil det også afspejle sig i deres valg (af undervisningsmateriale red.), hvis de selv får lov at bestemme.«
Jyllandsposten stempler påstanden som "sand" på baggrund af en undersøgelse som viser at ca. 75% af de danske folkeskolelærere ville stemme på rød blok. Til sammenligning stemmer kun ca. 1 procent af lærerne på Dansk Folkeparti.

Men påstanden går jo ikke blot på at 3 ud af 4 lærere er venstreorienterede - den går på at lærernes politiske ståsted påvirker deres valg af undervisningsmateriale. Påstanden krænker dermed lærernes faglighed på et uoplyst grundlag, idet der, mig bekendt, ikke er lavet nogen undersøgelser af i hvilken grad politiske holdninger påvirker lærernes faglige gerning.

Dermed må Jyllandspostens faktatjek stemples som "Falsk".


Ingen kommentarer:

Send en kommentar