torsdag den 17. november 2011

Indvandrere er en overskudsforretning

Tidligere økonomisk vismand Jan Rose Skaksen har udarbejdet en rapport, financieret af erhvervsorganisationen DI og Microsoft, som ifølge Ekstrabladet viser at det er
[...] en stor overskudsforretning for Danmark, når højtuddannede indvandrere kommer hertil [...] De betaler mere i skat, de går halvt så meget til læge, er mindre i kontakt med retssystemet og benytter i mindre grad daginstitutioner end den gennemsnitlige dansker.
I gennemsnit [bidrager] en højtuddannet indvandrer [...] i alt med 1,9 millioner kroner. Til sammenligning er hver nyfødt dansker i gennemsnit en underskudsforretning
Det kan måske komme som en overraskelse når man tænker på (fordommen om)? at mange højtuddannede indvandrere har svært ved at få job i Danmark, og måske ender ingeniør-karrieren med at køre taxa.

Men her skal man lige bemærke hvordan rapporten definerer "højtuddannede indvandrere":
Højtuddannede indvandrere er i rapporten defineret som indvandrere, der ansættes i job, der normalt kræver en lang videregående uddannelse. Der fokuseres således på de kvalifikationer, der kræves i de job indvandrerne ansættes til at bestride i stedet for de registrerede oplysninger om indvandrernes uddannelse. Det skyldes ikke mindst. at uddannelsesoplysninger for indvandrere er særdeles mangelfulde.
Med andre ord er konklusionen følgende: De indvandrere der er i arbejde og bestrider tunge stillinger er en overskudsforretning for Danmark. Og det er nok knap så overraskende.

På den ene side er det naturligvis indlysende, at vi bør tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark - det er ganske enkelt en god forretning. Men vi skal samtidig passe på ikke at drage den konklusion, at det går godt med alle højtuddannede indvandrere i Danmark - det siger rapporten ikke noget om.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar