mandag den 14. november 2011

Er Thorning defekt?

Thomas Larsen fra Berlingske mener at statsminister Helle Thorning-Schmidt er defekt.
”Når en ny statsminister træder til, opstår der som regel en statsministereffekt, men i Helle Thorning-Schmidts tilfælde er der snarere tale om en statsministerdefekt,” siger Thomas Larsen.
Rød og blå bloks vælgertilslutning i meningsmålingerne før og efter valget. [Kilde: Berlingske]
Der er ikke nogen tvivl om at Helle Thorning og rød blok er gået tilbage i meningsmålingerne, men som jeg før har beskrevet, ser det dog ud til at nedgangen for rød blok begyndte allerede før valget.

På grafen ses en lang række meningsmålinger foretaget før, under og efter valgkampen. Grafen giver et godt indtryk af den usikkerhed der er forbundet med meningsmålinger, nemlig plus/minus et par procentpoint. Den viser også, at rød blok havde en fuldstændig stabil føring frem til begyndelsen af valgkampen, hvorefter blå blok begyndte at gå markant frem.

2 kommentarer:

  1. En rigtig fin visualisering af den "omvendte statsministereffekt". Det er dog ingen gåde hvorfor, og det er meget tidligt at konkludere - som Thomas Larsen gør - at hun er defekt. Det er alt andet lige det bedste tidspunkt at få gennemført nogle mindre populære reformer m.v., end tættere på et valg.
    Taget vælgernes korte hukommelse in mente, har hun masser af tid til at generobre et flertal i meningsmålingerne.

    SvarSlet
  2. Enig. Jeg kunne godt tænke mig at lave en lignende graf for meningsmålingerne ved de forrige valg hvor en ny regering kom til, for at se om der også var en (positiv eller negativ) "statsministereffekt", men jeg har desværre endnu ikke kunnet finde data.

    SvarSlet