”Når en ny statsminister træder til, opstår der som regel en statsministereffekt, men i Helle Thorning-Schmidts tilfælde er der snarere tale om en statsministerdefekt,” siger Thomas Larsen.
Rød og blå bloks vælgertilslutning i meningsmålingerne før og efter valget. [Kilde: Berlingske] |
På grafen ses en lang række meningsmålinger foretaget før, under og efter valgkampen. Grafen giver et godt indtryk af den usikkerhed der er forbundet med meningsmålinger, nemlig plus/minus et par procentpoint. Den viser også, at rød blok havde en fuldstændig stabil føring frem til begyndelsen af valgkampen, hvorefter blå blok begyndte at gå markant frem.
En rigtig fin visualisering af den "omvendte statsministereffekt". Det er dog ingen gåde hvorfor, og det er meget tidligt at konkludere - som Thomas Larsen gør - at hun er defekt. Det er alt andet lige det bedste tidspunkt at få gennemført nogle mindre populære reformer m.v., end tættere på et valg.
SvarSletTaget vælgernes korte hukommelse in mente, har hun masser af tid til at generobre et flertal i meningsmålingerne.
Enig. Jeg kunne godt tænke mig at lave en lignende graf for meningsmålingerne ved de forrige valg hvor en ny regering kom til, for at se om der også var en (positiv eller negativ) "statsministereffekt", men jeg har desværre endnu ikke kunnet finde data.
SvarSlet