onsdag den 19. oktober 2011

En klar overvægt på 43 procent

MetroXpress har målt  danskernes økonomiske forventning til den nye røde regering, og skriver i artiklen:
En klar overvægt på 43 procent af danskerne forventer, at den nye regerings politik vil gøre ondt i lommeforet, 34 procent forventer staus quo, mens blot 17 procent tror, at de får en privatøkonomisk gevinst ud af regeringsskiftet.
En klar overvægt på under halvdelen af befolkningen? Vi lader den stå et øjeblik, mens vi tænker over hvor klar den overvægt egentlig er. Vi kan eventuelt lige repetere definitionen på ordet overvægt:
Situation eller tilstand hvor nogle eller noget er dominerende, er i overtal eller har flertal i forhold til andre eller noget andet. (ordnet.dk)
Antallet af danskere der har negative forventninger er ikke dominerende i forhold til resten af befolkningen. Ud fra tallene er der dog ingen tvivl om at danskernes gennemsnitlige privatøkonomiske forventning til den nye regering hælder til den negative side. Men overvægt er der ikke tale om. Overskriften kunne jo korrekt have lydt:

En klar overvægt af danskerne forventer en uændret eller forbedret privatøkonomi,

(idet 34+17=51 procent) men det ville naturligvis også have været en fordrejning af tallene.

Forventer du, at S-R-SF-regeringens politik vil have negativ eller positiv indflydelse på din private økonomi de kommende år?


MetroXpress bringer også de rå tal fra undersøgelsen som er foretaget af YouGov, og her er de delt op på hhv. røde og blå vælgere. Det ses tydeligt, at der er stor forskel på holdningen blandt de røde og de blå: Hvor de blå vælgere overvejende har negative forventninger, har de røde vælgere overvejende neutrale eller positive forventninger.

1 kommentar:

  1. Endnu et eksempel på en journalistisk vinkling af en meningsmåling, der går lige til grænsen - og måske lidt over.
    Mogens Jensen anvender i artiklen da også den samme mulige tolkning som der nævnes her, med et flertal der forventer en uændret eller forbedret privatøkonomi.

    SvarSlet